Степногорск қаласының білім бөлімінің Ш. Уәлиханов атындағы № 8 жалпы орта мектебі коммуналдық мемлекеттік мекемесі

Біздің соцсеть

  

Ұйымдар тізімі

Галерея

Смотреть все>>>

Оқушылардың салауатты тамақтану мәдениетін қалыптастыру бойынша іс-шаралар жоспары 2024-2025 оқу жылына арналған "Шоқан Уәлиханов атындағы №8 жалпы білім беретін мектеп" КММ

                                                                       «Ш.Уалиханов атындағы

                                                                        №8 ЖББМ» КММ

                                                                        Басшысы

          ____________________Есжанов М.М.

 

Оқушылардың салауатты тамақтану мәдениетін қалыптастыру бойынша     іс-шаралар жоспары 2024-2025 оқу жылына арналған "Шоқан Уәлиханов атындағы №8 жалпы    білім беретін мектеп" КММ.

Мақсаттар:

- Денсаулықты нығайтуға, дұрыс тамақтану дағдыларын қалыптастыруға, балаларға қызмет көрсетудің жаңа түрлерін іздеуге, оқушыларды ыстық тамақпен қамтуды ұлғайтуға жағдай жасау.

- Балаларда салауатты өмір салтының құрамдас бөлігі ретінде тамақтану мәдениетінің негіздерін қалыптастыру.

Міндеттер:

- Балалар мен жасөспірімдердің денсаулық туралы маңызды адами құндылықтардың бірі ретінде түсінігін қалыптастыру және дамыту, өз денсаулығына қамқорлық жасауға және нығайтуға дайындығын қалыптастыру;

- Оқушылардың дұрыс тамақтану ережелері, олардың денсаулықты сақтау мен нығайтудағы рөлі, сондай-ақ осы ережелерді сақтауға дайындығы туралы білімдерін қалыптастыру;

- Балалар мен жасөспірімдердің дұрыс тамақтанбауымен байланысты денсаулықтың мінез-құлық тәуекелдерінің алдын алу;

- Балалар мен жасөспірімдердің дұрыс тамақтануының практикалық дағдыларын игеруі;

- Балалар мен жасөспірімдерді тамақтанумен байланысты халықтық дәстүрлер туралы ақпараттандыру, өз халқының тарихы мен тамақтану дәстүрлері туралы білімдерін кеңейту, өз халқының мәдениеті мен басқа халықтардың мәдениеті мен дәстүрлеріне құрмет сезімін қалыптастыру;

- Балалар мен жасөспірімдердің шығармашылық қабілеттері мен көкжиегін, олардың қызығушылықтары мен танымдық іс-әрекеттерін дамыту;

- Тамақтану мәселелерінде балалар мен ата-аналардың гигиеналық сауаттылығын арттыру;

- Балалар мен жасөспірімдердің дұрыс тамақтануын ұйымдастыру мәселелерінде ата-аналарға білім беру.

 

Іс-шаралар

Мерзімі

Жауаптылар

Жоспарланған нәтиже және орындалуы

1. Ұйымдастырушылық-талдамалық жұмыс, ақпараттық қамтамасыз ету

1.

Мектепте тамақтануды ұйымдастыруға жауапты адамды тағайындау

қыркүйек

Мектеп басшысы

бұйрық

2

Ыстық тамақты ұйымдастыру туралы сынып жетекшілерінің кеңесі. Ыстық тағамға шолу.

қыркүйек

ТЖ бойынша Басшының орынбасары

жиналыс хаттамасы

3

Мектептегі тамақтануды ұйымдастыру және дамыту мәселелері бойынша кеңес

қыркүйек, мамыр, жыл сайын

Мектеп басшысы,ТЖ бойынша Басшының орынбасары, әлеуметтік педагог, асхана меңгерушісі, мектеп медбикесі.

хаттама, жұмыс жоспары

4

Тамақтандыруды ұйымдастыру жөніндегі мектеп комиссиясының отырысы:

- оқушыларды ыстық тамақпен қамту

- санитарлық гигиеналық талаптардың сақталуы

- жұқпалы аурулардың алдын алу

қазан, ақпан, жыл сайын

ТЖ бойынша Басшының орынбасары,

хаттама, жұмыс жоспары

5

Тамақтану бойынша бракераждық комиссияның жұмысын ұйымдастыру

жыл бойы

ТЖ бойынша Басшының орынбасары,

жұмыс жоспары, тексеру актілері

6

Асхананың жұмысына күнделікті бақылауды жүзеге асыру, мақсатты тақырыптық тексерулер жүргізу.

жыл бойы

ТЖ бойынша Басшының орынбасары, әлеуметтік педагог

есеп материалдары

 2. Білім алушылармен жұмыс.

1

Проведение уроков–здоровья

Жыл сайын

Сынып жетекшілері

Сабақ жоспарлары

2.

Қабырға газеттерінің байқауы:

"дәмді және пайдалы тағамдар туралы" (3-4 сыныптар)

"Дұрыс тамақтану" (5-6 сыныптар)

- асхананың тамақтану залын безендіру (7-8 сыныптар)

- "ыстық тамақ не үшін керек?"‑бейнебаян шығарылымы

(9-11 сыныптар)

Желтоқсан

Қаңтар

Ақпан

Сынып жетекшілері

Конкурс материалдары

3

 Ойын – "Алтын күз"бастауыш сынып оқушыларына арналған мереке. Көкөністер мен жемістерден қолөнер байқауы.

Қазан

ТЖ бойынша Басшының орынбасары, Сынып жетекшілері

мерекені өткізу туралы есеп

4

«Масленица»

Ақпан

ТЖ бойынша Басшының орынбасары, Сынып жетекшілері

мерекені өткізу туралы есеп

5.

Оқушыларды ыстық тамақпен қамту мониторингін жүргізу

Ай сайын

әлеуметтік педагог

аналитикалық ақпарат

6

Тамақтану мәселелері бойынша оқушылардың сауалнамасы

жыл сайын

әлеуметтік педагог

сауалнама нәтижелері

7.

Жазғы кезеңде (демалыс уақытында)білім алушыларды сауықтыру бойынша жұмыс

жыл сайын

ТЖ бойынша Басшының орынбасары, әлеуметтік педагог

Жұмыс жоспары

8

"Тамақтану гигиенасы" тақырыбындағы кітаптар көрмесі.

Наурыз

кітапханашы

көрме жоспары, ұсынылған әдебиеттер тізімі

9

Сынып сағаттарын өткізу

Тоқсанда 1 рет

Сынып жетекшілері

Сынып сағаттарының жоспарлары

10

Бастауыш  және орта буынға арналған "дәмді және пайдалы "викторинасы"

Наурыз

ТЖ бойынша Басшының орынбасары, Сынып жетекшілері

Викторина материалдары

13.

Салауатты өмір салтын қалыптастыру бойынша жобалармен жұмыс

Сәуір

ТЖ бойынша Басшының орынбасары, Сынып жетекшілері

Өткізілген жұмыс материалдары

14.

Денсаулық күндерін өткізу

Тоқсанда 1 рет

Дене шынықтыру мұғалімдері

Денсаулық күнін өткізу туралы есеп

3. Педагогикалық ұжыммен жұмыс

 

 

1.

Сынып жетекшілерінің кеңестерінде, семинарларында ыстық тамақтану мәселелерін талқылау

Жыл сайын

Мектеп басшысы

хаттамалар

2

Сынып жетекшілері үшін консультациялар ұйымдастыру:

- тамақтану кезінде оқушылардың мінез-құлық мәдениеті,

- санитарлық-гигиеналық талаптарды сақтау

- ыстық тамақты ұйымдастыру-денсаулықты сақтаудың кепілі

Жыл сайын

ТЖ бойынша Басшының орынбасары, медицина қызметкері

жыл бойынша кеңес беру туралы есеп

3.

Аз қамтылған отбасылардан, көп балалы отбасылардан шыққан оқушыларды, сондай-ақ ата-анасының қамқорлығынсыз қалған балаларды тегін тамақтандыруды ұйымдастыру.

Жыл сайын

Әлеуметтік педагог

бұйрық

  4

Дұрыс тамақтануды насихаттау

Жыл сайын

Сынып жетекшілері

тәрбие жұмысының жоспарлары

5

Тамақтану жағдайын үнемі бақылауды жүзеге асыру.

Жыл сайын

директор, тамақтануға жауаптылар, сынып жетекшілері

 

6.

Мектептегі тамақтануды ұйымдастыру және дамыту, оқушыларға қызмет көрсетудің жаңа түрлерін енгізу мәселелері бойынша оң тәжірибені жинақтау және тарату

Жыл сайын

ТЖ бойынша Басшының орынбасары

жыл есебі

4. Работа с родителями

 

1

Ата-аналар жиналыстарында оқушылардың дұрыс және толық тамақтануы туралы ата-аналар арасындағы ағартушылық жұмыс

Жыл сайын

Сынып жетекшілері, ТЖ бойынша Басшының орынбасары, медицина қызметкері

ата-аналар жиналысының хаттамалары

2

Ата-аналардың мектепте ыстық тамақ ұйымдастыруға деген көзқарасын зерттеу

Жыл сайын

Сынып жетекшілері, ТЖ бойынша Басшының орынбасары, медицина қызметкері

ата-аналар жиналысының хаттамалары

3

Мектеп асханасы жұмысының сапасын арттыруға жәрдемдесу үшін мектеп комиссиясының мүшелерін тарту.

Жыл сайын

Мектеп басшысы

отырыстардың хаттамалары

4.

СӨС-на дұрыс көзқарасты қалыптастыруға байланысты сыныптан тыс іс-шараларды өткізуге ата-аналарды тарту.

Жыл сайын

Сынып жетекшілері

ата-аналар жиналысының хаттамалары

 

Дұрыс тамақтану туралы жеке кеңес беру

Жыл сайын

медбике

тәрбие жұмысының жоспары

 

Ата-аналардың сауалнамасы «мектептегі тамақтануды дамыту бойынша жаңа оқу жылына арналған ұсыныстарыңыз»

мамыр, Жыл сайын

ТЖ бойынша Басшының орынбасары

ата-аналар жиналысының хаттамалары

5. Ыстық тамақтың ұйымдастырылуын және мектеп асханасының жұмысын бақылау

 

1

"Тамақтану-денсаулық кепілі" стендін рәсімдеу

Қыркүйек, Жыл сайын

ыстық тамақ үшін жауапты

Стенд материалы

2

Мектепте ыстық тамақты ұйымдастыруды тексеру бойынша есеп жасау

Ай сайын

ыстық тамақ үшін жауапты

есеп

3.

Азық-түлік ассортиментін кеңейту.

үнемі

аспаз

мәзір

4

Оқушылардың тамақтану кестесін сақтау

Күн сайын

Сынып жетекшілері

 

5

Оқушылардың жеке гигиенасы

Күн сайын

Сынып жетекшілері

 

 

ТЖ бойынша Басшының орынбасары:                          С. Р. Кучерявенко

Әлеуметтік Педагог:                                                        Д. Г. Гебгардт

Жаңартылған күні: 10.09.2024 14:14
Құрылған күні: 10.09.2024 14:14

Текст